G&R Tactical
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 16 of 16

Thread: Malfunction question

  1. #11
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Utah
    Posts
    7,017
    Feedback Score
    3 (100%)
    Good call on replacing the extractor spring. Also check the extractor for damage & wear.

    It's also possible the shoulder of the reloaded ammo has been pushed back too far. Extractor loses control of the ammo and the ammo fits too deep in the chamber for a solid strike from the firing pin. It could also be from the shoulder length being too long.

    Your problem could be caused by the extractor not snapping over the rim on chambering. This could be caused by too much extractor pressure.

    It could be caused by a weak hammer spring.
    Quote Originally Posted by Firefly View Post
    That's being an American. Helping others because you want to, not because "Big Brother" forces you to
    http://i115.photobucket.com/albums/n289/SgtSongDog/AR%20Carbine/DSC_0114.jpg
    I am American

  2. #12
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Riverside, CA; LHC, AZ
    Posts
    38
    Feedback Score
    0
    MistWolf,
    Thank you for the info. At this time I do believe it is the extractor. I have ordered three extractors and will retest. The reloads are all from the same batch and have run without issue. However, I have inspected some rounds and measured and mic them. They are in spec. Additionally, they have run with no issues in other guns and the only time there is an issue is with the one particular BCG. When I replaced the BCG in the "problematic" upper, it ran without fail. I agree the round is slipping off the extractor and going too deep into the chamber. Edit: I thought about the hammer spring and that is why I mentioned in the post about the different trigger. However, with the different BCG there are no issues.
    Cheers, Steve
    Last edited by ssc; 10-28-17 at 16:18.

  3. #13
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Riverside, CA; LHC, AZ
    Posts
    38
    Feedback Score
    0
    I apologize for not updating this thread. I want to stress that I appreciate everyone's time and input. I replaced the extractor spring and insert. I still had the issue. As I mentioned, I thought it was the extractor. I have replaced the extractor and all is good. A close look at the extractor revealed that it was "worn."

    Cheers, Steve

  4. #14
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Arizona
    Posts
    800
    Feedback Score
    5 (100%)
    Excellent!
    "Every step we take towards making the State our Caretaker of our lives, by that much we move toward making the State our Master." Dwight D. Eisenhower

  5. #15
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    AZ-Waging jihad against crappy AR's.
    Posts
    23,833
    Feedback Score
    104 (100%)
    So just to be clear. You replaced the spring and insert(s) in each and that fixed the issue?

    Quote Originally Posted by ssc View Post
    I apologize for not updating this thread. I want to stress that I appreciate everyone's time and input. I replaced the extractor spring and insert. I still had the issue. As I mentioned, I thought it was the extractor. I have replaced the extractor and all is good. A close look at the extractor revealed that it was "worn."

    Cheers, Steve



    Owner/Instructor at Semper Paratus Arms

    Facebook: https://www.facebook.com/SemperParatusArms/

    Semper Paratus Arms AR15 Armorer Course http://www.semperparatusarms.com/cou...-registration/

    M4C Misc. Training and Course Announcements- http://www.m4carbine.net/forumdisplay.php?f=141

    Master Armorer/R&D at SIONICS Weapon Systems- http://sionicsweaponsystems.com

  6. #16
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Riverside, CA; LHC, AZ
    Posts
    38
    Feedback Score
    0
    Quote Originally Posted by Iraqgunz View Post
    So just to be clear. You replaced the spring and insert(s) in each and that fixed the issue?
    Negative. Respecting the problematic BCG only: I replaced the extractor spring and insert and still had the same problem. I had both the spring and insert in my parts inventory. I then ordered three extractors and when they came in, I replaced the extractor and problem solved.

    Cheers, Steve

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •